Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Simning nyckel till svenska samhället

/
  • Massi Norberg får en liten dykinstruktion: Upp med rumpan, ner med huvudet och sikta någon meter framåt...

Att lära sig simma var lätt, jämfört med att ta körkort, även om Massi Norberg var rädd för kallsupar i början.
Skidåkning har hon också lärt sig som vuxen.
– Det gäller att kämpa och inte ge upp. Då går det, säger hon.

Annons

Massi Norberg kom till Sverige som 17-åring, tillsammans med sin familj. Här fann hon kärleken Ove och här förälskade hon sig också i landet och folket.

– Jag älskar snö, och svenskar är så varma och trevliga, säger Massi Norberg – en ovanlig recension som kan förklaras med att hon själv är så öppen och glad.

Massi kom från Iran 1989. Under uppväxten i Teheran fanns det inte på kartan att kvinnor skulle lära sig simma, och hon vill gärna slå ett slag för att just kvinnor med invandrarbakgrund lär sig konsten.

– Här är det ju obligatoriskt, alla måste kunna, och jag bestämde mig för att jag också måste lära mig. Att ta körkort, lära sig åka skidor och simma… Det är en nyckel till svenska samhället. Man pratar och får kompisar.

– Jag tycker det är ett bra sätt för invandrarkvinnor att bli mer självständiga, inte så beroende av killar som styr och ställer hela tiden, säger Massi Norberg.

När simkursen började i september kunde hon absolut ingenting. Efter sju lektioner simmar hon ensam i lilla bassängen, och tillsammans med maken i den stora. Massi Norberg tycker att det är synd att flera hoppade av simkursen under hösten. Visst är allting svårt i början, men belöningen kommer.

– Wow, jag kan! Det är en underbar känsla, säger Massi som behärskar både bröstsim och ryggsim. Dyka kan hon också. Nu siktar hon på crawl.

Mer läsning

Annons