Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Silverspröda miljöinlägg

Annons

Hennes konstverk syns redan på Nationalmuseum i Stockholm och i Dalhalla. På lördag är det dags för Hedemoraborna att stifta bekantskap med Emma Billbäcks bräckligt skira naturproteser i silver. Då startar hennes utställning på Wahlmanska huset.

- Om jag skulle ställa mig på gatan och skrika så skulle förmodligen ingen lyssna. Det här är istället min kommentar till miljöförstöringen, säger konstnären Emma Billbäck från Tällberg om sina små naturproteser i silver.

De går absolut inte att använda till någonting men konstverken är delikat vackra i sin detaljrikedom och likhet med växternas originaldelar.

Emma Billbäck fascinerades av att människor kan vara så dumma att de förgiftar naturen och sedan förvånas över att de blir sjuka. Det man förstör går inte att ersätta hur som helst, helt enkelt. Hon började kapa delar av växter och grenar för att sedan smida nya, exakt likadana, fast i silver för att visa hur dumt det är att tro att man ska kunna återställa den natur som en gång är förstörd.

- Det är hur korkat som helst att tro att man ska kunna ersätta en del av en växt med en silverprotes. Mina konstverk gå ju inte att använda till någonting de går ju sönder bara om man lyfter dem ur montern, säger hon.

Emma Billbäck finns just nu representerad vid Nationalmuseums utställning Konceptdesign, tankens form, i Stockholm. Cilla Råback, intendent för utställningen, fattade tycke för hennes kommunikativa verk och frågade om hon kunde tänka sig att vara med. Och det kunde hon förstås.

I sommar kan hennes konst även beskådas i glasmontrar utefter bergväggen i nedfarten till Dalhalla.

Emma Billbäck är silversmed och gör smycken i sin egen smedja i Tällberg men nuförtiden kallar hon sig helst konstnär. Hennes alster spänner över flera genrer och i Wahlmanska huset syns framförallt naturproteserna och fotografier från konstprojektet Aspartam som Emma Billbäck gjorde vintern 2002.

I projektet har hon sprayfärgat snötäckta granar i grönt, blått och rött.

- Jag fick idén till projektet när jag tillbringade en jul på Madeira. Där är allt rosa och kulört med blinkande lampor. Jag ville visa att det inte blir riktigt bra och naturligt när man klipper och ansar naturen i perfekta rader, säger hon.

Utställningen på Wahlmanska pågår fram till den 5 juni och den 29 maj finns konstnären på plats för att svara på frågor om sina verk.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons