Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Silvbergsnamn återuppstår

Annons

Bakom skyltjobbet står Gunnar Dicander, ordförande Silvbergs hembygdsförening. Han har satt upp 50 namnskyltar runt om i Silvberg de senaste veckorna.

Det är ett viktigt arbete att ge tillbaks de gamla namnen. Dessutom finns det en praktisk fördel då man nu får namn på platser som försvunnit ur dagens medvetande.

- Nu kan man till exempel säga "I går såg jag ett vildsvin vid Helikopterbacken" och alla vet var man menar.

Gunnar Dicander riktar ett stort tack till Gunnar Lind i Säter som gjort de fina skyltarna och Bruno Nilsson i Bondhyttan som sågat till skyltstolparna.

"Helikopterbacken" byggdes i början på 1960-talet av Vikmanshyttans bruk. Det var vägmästare Karl-Ivan Sjöholm som projekterade vägen och myntade begreppet: "Här måste man ha en helikopter för komma upp" på grund av den kraftiga lutningen.

Och i och med det uttalandet fick Helikopterbacken sitt namn.

- Karl-Ivan Sjöholm är även värd att nämna i ett annat sammanhang för innan han blev anställd av Vikmanshytte Bruk jobbade han åt Vägverket, och då var han bland annat med och byggde den nya landsvägsbron över ån i Grängshammar år 1953. Vid gjutningen av bron blev det en del betong över och då fick Sjöholm den utmärkta idén att gjuta "hattar" på slaggstenspelarna vid kolhuset i Grängshammar.

- Det var en mycket god gärning för tack var den skyddande betongen står sig pelarna utmärkt än i dag. Många andra kolhuspelare vid andra kolhus, till exempel Laxsjön och Ulfshyttan, som inte skyddats på något vis står tyvärr och vittrar sönder, säger Gunnar Dicander.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons