Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siljansrodden över för i år

Annons

De blanka cykelbyxorna som de flesta roddare bär är nästan ett måste.

-När man ror glider man fram och tillbaka på sitsen och trots en skyddande filt är det lätt att få skavsår där bak, säger styrman Lars Knutz.

Lars är, med sina 24 år, Siljansroddens yngste styrman. I går styrde han Brudpigas damer till en totalseger i Stora Siljansrodden. Detta trots fadäsen i Rättvik vid en tidigare deltävling.

-Jag styrde in roddarna på fel bana så vi trängde en annan båt och blev diskade till slut, berättar han.

Båtarnas styrman har en utsatt position om något går snett. Lars bekräftar att damerna var rejält arga på honom efteråt.

-Det är skönare att ro, som styrman är det mer psykiskt jobbigt, säger Lars.

Johan Qvarfordt styr i år SiljansnäsarnÕs damer för sjunde säsongen i rad. Johan berättar att han, på årets premiärtävling, tog fel på målbojen.

-Jag kommenderade inrodd för tidigt. Trodde att det kanske var 15 roddtag till mål och då uppmanar man alla att ta ut sig totalt. När de gjort det visade det sig att det var ytterligare 15 meter kvar, då höll jag på att bli lynchad efteråt, berättar han.

Men även roddarna gör misstag. Nybörjaren kan lätt råka ut för att göra en såkallad krabba. Om åran förs för djupt så fastnar den i vattnet.

- En herrbåt kanske gör en 10-11 knop och med besättning väger den säkert runt tre ton. Fastnar du med åran då bryts den av, eller du lägger dig i knät på roddaren. Det är starka krafter, berättar Lars.

Att roddarna är extremt väl-tränande säger Lars är en myt. Visst finns det de som tränar väldigt mycket och intensivt men tekniken är det viktigaste.

- Det blir mest teknikträningar som man kör. Att hålla takten är extremt viktigt, säger Lars.

Det har förekommit en hel del trixande för att få kyrkbåten att glida snabbare i vattnet.

- Jag vet att man förut provade med vax och sånt, men så jämt är det inte att det skulle ha någon betydelse, säger Johan.

Ryktet säger dock att någon provat med att smörja in en kyrkbåt med både såpa och gäddslem. Resultatet? Tja, rekordet i Leksandsrodden har stått sig sen 1987, vem vet vilka trix man hade för sig på den tiden...

CAMILLA SANDY

Mer läsning

Annons