Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siljansfors har fått sin järnbruksstig

Annons

Det finns fortfarande mycket kvar i Siljansfors som minner om den gamla bruksepoken och det mest kända och iögonenfallande monumentet är den stora masugnen invid riksväg 45.

Från och med måndagen finns möjlighet att i än högre grad informera sig om liv och leverne i Moras första industri. Nu är nämligen den nya järnbruksstigen invigd och öppnad. Ett vandringsstråk på tre kilometer med informationstavlor som berättar om 150 års järnbruksverksamhet. Längs stigen finns ett tjugotal kulturlämningar och delar av de sex dammar som byggdes för att ge vattenkraft finns bevarade

Järnbruksstigen har tillkommit bland annat genom Skogsvårdsstyrelsens försorg och Moras kommunalråd fick den äran att inviga stigen.

I sitt tal nämnde han sin farfar som var en av de första knivtillverkarna i Mora och menade att Morakniven säkert blev ett begrepp tack vare de grundkunskaper om järnframställning som tidigt fanns i Mora. Det måste vara gott stål i kniveggen, menade han.

Mindre skärpa hade kommunalrådet i yxhuggen när han symboliskt skulle hugga av bandet som öppnade järnbruksstigen. Efter tre försök klipptes bandet och huggkubben kunde rullas undan.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons