Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siljans is inte säker

Annons

Drunkningsolyckor på vinterisar är relativt ovanliga i länet. För 2004 drunknade tre personer i länet. I Rättviks kommun inträffade den senaste vinterdrunkningsolyckan 2003.

- Man ska ha en oerhörd respekt när man ger sig ut på isar. Isdubbar är ett måste. Man bör också ha en isdubb med sig för att kontrollera istjockleken, säger Daniels.

Andra tips är att undvika områden där isen kan vara svag - vid råkar, broar, utlopp och vid grund.

- För att man ska känna sig säker bör det vara 10 centimeter tjock kärnis. Man bör aldrig gå ut ensam på isen. Om barn är med ska de aldrig lämnas ensamma vid eller på is. Det är också en billig skyddsåtgärd att tala om vart man ska för någon, säger Daniels.

Sparkåkare, skidskoåkare och inte minst skoteråkare bör vara extra försiktiga.

- Dessa kommer med fart och kan komma långt ut på svag is. Då kan det vara svårt att ta sig tillbaka. Av erfarenhet vet jag att skoteråkare på sjöar sällan har isdubbar. Det i kombination med stora tunga skoteroveraller kan vara förödande om man går igenom. Mitt förslag är att skoteråkare köper flytoveraller. Vi inom räddningstjänsten använder alltid sådana när vi kör skoter, säger Daniels.

Den vanlige isflanörer kan enkelt förbättra sina odds.

- Siljan är fortfarande delvis öppen, de mindre sjöarna i kommunen har frusit helt och är säkrare. Ta med en liten ryggsäck och packa extrakläder och fika i knutna plastpåsar. På det sättet får man flytkraft och torra ombyteskläder om man skulle gå igenom isen. Glöm framför allt inte isdubbar, säger Rune Daniels.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons