Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siljans chark satsar på biogas

Annons

Avsikten var att Siljans charks bolagsstyrelse vid sammanträdet den 24 mars skulle ta beslut om en mångmiljoninvestering i biogasanläggningen som planeras vid Ickholmen.

-Tyvärr lyckades vi inte få fram det underlag vi behöver för att klubba satsningen, men ett sådant kommer att tas inom kort, sade Patrik Andersson, vd vid Siljans chark, efter sammanträdet.

Företrädaren på vd-stolen, Gunder Eriksson, presenterade den planerade biogassatsningen i Ickholmen vid ett möte Naturskyddsföreningen i Dalarna anordnade i Orsa nyligen.

I Ickholmen finns Siljans charks slakteri, och biogasframställningen ska göras med hjälp av slaktavfall. Planerna är att anläggningen ska stå klar 2007 efter en beräknad investering på 16 miljoner kronor.

Biogassatsningen görs i tre steg. En damm för avfallsvatten och blod har redan byggts. Steg två är att bygga upp biogasanläggningen. Tredje steget är att bygga upp teknik för att även ta hand om benfraktionerna i energiproduktionen. I Ickholmen kommer sedan slakteri och energiproduktion att gå parallellt. Oljebehovet på 100 kubikmeter om året täcks av biogas. Elproduktionen ger cirka 590 MWh/år. Det beräknas att benfraktionerna kommer att kunna ersätta 100 kubikmeter olja i Siljans charks anläggning i Mora och därtill beräknas att riskavfallet kommer att generera energi motsvarande 145 kubikmeter olja i närområdet.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons