Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siljans Chark får 8,2 miljoner kronor från Klimatklivet – ska gå till att byta bränsle

Nu har Naturvårdsverket beslutat vilka företag som får årets första bidrag från regeringens investeringsstöd Klimatklivet. Bland annat får Siljans Chark 8,2 miljoner kronor för att byta ut sina oljeeldade pannor mot flis och pellets.

Annons

Det handlar om totalt tolv miljoner kronor som nu går till sju dalaföretag för åtgärder som minskar utsläppen av koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet.

Stödet som nu delas ut gäller 2017 års sista ansökningsomgång och i Dalarna får Siljans Chark störst stöd, på hela 8,2 miljoner kronor. Pengarna ska gå till företagets arbete med att konvertera bort oljepannor och i stället elda med flis respektive pellets vid Ickholmens slakteri i Rättviks kommun och vid företagets charkfabrik i Mora.

– Jätteroligt att vi fått stöd till båda våra anläggningar. För oss är det här en stor investering och utan stöd har vi inte kunnat genomföra konverteringen. Nu startar arbetet med att välja leverantörer och detaljplanering för omställningen. Vi räknar med att projekten ska vara klara till årsskiftet. Investeringen stärker vår miljöprofil då vi är ett lokalt matföretag. Vi kommer att använda bränsle från trakten för våra processer samtidigt som vi minskar vår klimatpåverkan, säger Runar Gustafsson, slakterichef på Siljans Chark, i ett pressmeddelande från Länsstyrelsen Dalarna.

Läs också: Fem miljöprojekt i Dalarna får nästan fem miljoner kronor i stöd från Klimatklivet

Klimatklivet kommer i och med bidraget att stå för 60 procent av investeringskostnaderna för Siljans Charks åtgärder, som man beräknar kommer innebära 17 000 ton mindre koldioxidutsläpp under de närmaste 20 åren.

Bilden är ett montage. Foto: TT/Arkivbild

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons