Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siljan svämmar över

Annons

- Risken är mycket stor. Folk som bor i låglänta områden bör täta golvbrunnen i gillestugan. Även båthus och bryggor bör ses över, säger Bengt Nordin.

Det är det myckna regnandet och den varma väderleken som har ökat vattenflödet.

- Vårfloden har kommit nu istället för i april. Det snöade kraftigt i fjällen för några veckor sedan, därefter kom värmen och det har fyllt på vattendragen och mättat marken med vatten. Vi kan inte ta emot mer regn utan allvarliga följder, konstaterar Pär Kjellin.

Siljans dämningsgräns är 161,78 meter, vilket är cirka en halv meter över "normalt" vatten-stånd.

- Det allvarliga är att Siljan fylls på med så mycket vatten varje dygn, det kan handla om upp till en decimeter. Vi har inte sett kulmen än. Skulle Siljan stiga med 50-70 centimeter blir det mycket stora skador på bryggor och båthus. Även villor, som ligger lågt, kan drabbas svårt.

Pär Kjellin påpekar att regleringsföretagen tappar så mycket de kan förbi samtliga dammar.

- De styr dock inte över vädret, konstaterar han.

Det som kan lindra situationen något är snö och kyla.

- Snön ligger kvar, och vattnet kan få en chans att rinna undan.

Den senaste översvämningen iområdet var kring millennie-skiftet, konstaterar Bengt Nordin. Den svåraste översvämningen i "modern tid" inträffade hösten 1985, då bland annat dammen i Noppikoski gav vika.

- Som 1985 blir det inte denna gång, men jag hoppas att allmänheten reagerar nu och vidtar åtgärder för att hindra skador. Det höga vattenståndet får vi ha kvar hela vintern, och också vänja oss vid om det blir varmare klimat, konstaterar Bengt Nordin

BIRGER NYLÉN

Mer läsning

Annons