Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siljan Air park tar form

Annons

Frågan är om inte Jan-Axel Tolförs är lyckligast av alla nu när bygget är i full gång. Han har varit med sedan 50-talet på flygfältet och är en sann flygentusiast, han har länge drömt om att få lite "svart gräs". Nu kör han själv bort jord i skytteltrafik där asfaltsbanan ska ligga och kan se Siljan Air park börja ta form.

-Det här blir ett enormt uppsving för turismen i Siljansnäs, man kommer att kunna flyga hit året runt, säger Tolförs.

Troligen är det här den första asfaltsbanan i Sverige som är helt finansierad med privata pengar. De 42 tomtköparna betalar egentligen för hela konceptet - en tomt med taxibana till en asfalterad bana.

- Banan blir 850 meter lång och 16 meter bred, berättar projektledaren Carl Rönn som också han myser när vi åker runt bland grävskopor, lastbilar och anläggningsarbetare.

Nu görs de grundläggande markarbetena och i juni kommer själva asfalten att läggas på.

-Vi håller tidtabellen, konstaterar han.

Till årets kräftstjärtssväng ska allt vara klart.

Lite längre bort röjs nu skog och vatten och avloppsledningar dras fram till tomterna. Av de 42 tomtköparna är det ungefär en tredjedel som köpts av utländska personer och resten av köparna kommer främst från Mälardalen men även från övriga delar av landet.

Till sommaren kommer tomtköparna att börja grundläggningsarbeten och husbyggnationer på de färdiga tomterna. En dröm tar form i Siljansnäs - för sanna flygentusiaster tycks den nästan vara för bra för att vara sann.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons