Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Silfverin är ny vd för Hedemora näringsliv

Annons

Kontraktet börjar från och med den 1 oktober, men Lennart Silfverin tror att han kommer att fasa in på det nya jobbet redan i september. Lennart Silfverin tycker att Hedemora är en intressant kommun.

-Hedemora har en själ. Staden har ett namn inom motorsporten. Hedemora är intressant även ur ett kulturellt och historiskt perspektiv. Det är viktigt att orten har en story, säger Lennart Silfverin.

Själva företagsformen, att Hedemora näringsliv drivs som ett aktiebolag, ser han som en fördel. Det ger en tydligare fokusering på företagsutveckling, menar Lennart Silfverin.

-Men företagsutvecklingen måste gå hand i hand med annan utveckling inom offentlig sektor så som barnomsorg och skola. Därför är det bra att kommunen finns representerad i bolagsstyrelsen.

Företagsstrukturen i Hedemora och Smedjebacken skiljer sig en hel del från varandra enligt Silfverin. Smedjebacken är en traditionell bruksort även om antalet småföretag har ökat under 2000-talet, medan Hedemora är en handelsstad av hävd.

Lennart Silfverin tycker att man ska satsa på de befintliga företagen.

-De har redan kommit förbi de kvistiga momenten. Kan man skapa tillväxt där attraherar man även andra företag. Det ger en positiv och kreativ miljö.

Han vill lyfta fram Södra Dalarnas närhet till tillväxtcentrum i Mälardalen och pekar på positiva exempel som Eskilstuna och Strängnäs.

-Det går att förlägga verksamhet till Södra Dalarna och ändå ha närhet till storstäderna. Man når sin produktionsanläggning över dagen. Det handlar om att utveckla den inställningen mentalt och få näringsidkare att se möjligheterna, säger Lennart Silfverin.

Hur skulle du beskriva din roll som vd för Hedemora näringsliv AB?

-Jag ska funka som en koordinator och möjliggörare. Jag ska lyfta in strategiska resonemang i verksamheten och framhålla vikten av framförhållning. Hos mig ska man få hjälp att växla roll från småföretagare till medelstor. Jag ger råd om ekonomistyrning, ledarskap och personalfrågor och om så behövs hissar jag varningsflagg.

STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons