Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Silbersky överklagar dom mot kursledare

Annons

Leif Silbersky skriver till hovrätten att åklagaren inte i något hänseende lyckats visa att 50-åringen gjort sig skyldig till brott.

Något som fått kammaråklagare Ulf Edsfors att reagera mycket starkt. Han är inte heller helt nöjd med tingsrättens dom.

Därför skriver åklagaren: "Straffvärdet för den samlade brottsligheten är högre än vad som med en tillämpning av 26 kapitlets andra paragraf i brottsbalken kan dömas ut som gemensamt straff för flera brott".

Åklagaren vill att hovrätten ska döma 50-åringen till mer än åtta års fängelse. Alltså minst två år längre straff än det Falu tingsrätt dömde ut.

Tidningen har inte lyckats nå åklagaren som är på semester, men har läst hela hans överklagande till Svea hovrätt.

Där framgår att kammaråklagare Ulf Edsfors anser att straffet ska skärpas för bland annat de brott som gäller grovt sexuellt utnyttjande av två barn. Det gäller en flicka från Dalarna som vid en mängd tillfällen förmåtts ha sexuellt umgänge med den nu 50-årige mannen. Mannen nekade till allt i tingsrätten.

Den 14-åriga flickan kom i kontakt med mannen som patient då hon mådde mycket dåligt. Hon har berättat att behandlingen till stora delar gick ut på att ha olika former av sex med den då 33 år äldre mannen.

Han hade förklarat för henne att de hade varit gifta med varandra i ett tidigare liv. Flickan trodde på honom eftersom hon tyckte att han var så "stor och betydelsefull för så många människor".

När han började tala om hennes sexualitet förstod flickan inte vad han menade. Vid nästa konsultation grät hon hela tiden. Mannen som behandlade henne förklarade då att hon varit prostituerad i ett tidigare liv. Men han kunde rena hennes kropp.

Flickan skulle bli av med sina spänningar. Bara hon släppte loss sin kreativitet skulle hon bli av med sin dåliga "karma".

Om hon inte gjorde som han sade kunde den gå i arv till systrar och barn. Efter att mannen haft fullbordat sexuellt umgänge med flickan betonade han att det som hänt var "kosmisk kärlek" och måste stanna inom rummet. Deras kärlek var "världen inte redo för", sade mannen.

Han fortsatte att "behandla" flickan genom att ha olika varianter av sexuellt umgänge med henne, dels i hans bostad i södra Dalarna, dels i ett rum på en annan ort i länet och vid en utlandsresa.

Enligt åklagaren handlade "terapin" om personlig och andlig utveckling, healing, magi och shamanism.

I tingsrätten dömdes 50-åringen till sex års fängelse för sammanlagt 15 sexövergrepp mot tio målsägare. Han sitter häktad i väntan på att domen ska vinna laga kraft. När det överklagade målet senare kommer upp i hovrätten i Stockholm väntas ett större medialt intresse än den rapportering som hittills ägnats åt det unika rättsfallet.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons