Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sila mygg och... svälja kameler

Annons

Man läser om hur kriminaliteten breder ut sig i Borlänge, en av de mest brottsbelastade mellanstora städerna i Sverige.

Om man talar med Borlängebor från de centrala delarna av stan säger de att de inte gärna går ut sent på kvällarna, risken att bli nedslagen och rånad är uppenbar. Våldtäkter och gängvåld är mer legio än undantag.

Jag var ung under 1950- och första halvan av 60-talet i Borlänge, därför känner jag inte alls till de här problemen ifrån min tonårs- och ungdomstid.

Härom dagen slår jag upp tidningen och råkar få syn på en liten artikel om en som var ung under 50-talet, en riktig färgklick på den tiden.

Man tar sig för pannan när man läser om att Birger Liljeroth, 75 år, har blivit dömd till en månads fängelse för att han sålt korv utanför sin bilverkstad.

Så kallade rättsvårdande myndigheter och polisen i samarbete rycker ut och tar Birgers korvlåda i beslag, så var då ordningen återställd i den annars så laglösa staden. Och brottslingen ställs inför rätta samt döms till en månads fängelse.

Varför ska man ägna tid åt de stora allvarliga brotten i Borlänge? När man i stället kan ägna sig åt betydligt riskfriare skitsaker.

Birger L har ju en del gamla lik i lasten, men kan det motivera att man stoppar in en gammal gubbe i fängelset en månad? Det påstås i tidningar och andra media att fängelserna är fullbelagda. I ljuset av det här kan man undra varför?

EN SOM VAR UNG UNDER THE SWINGING FIFTIES, OCH ÄN I DAG KOMMER IHÅG JORDBÄVNINGEN I SKOPJE

Mer läsning

Annons