Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siktar (m)ot toppen

Annons

Vid förra valet kom han på andra plats i Falumoderaternas provval. Nu kom han på första plats, så i moderatkretsar är hans kompetens välkänd.

Han sitter nu som kommunfullmäktiges ordförande men för en bredare allmänhet är han kanske inte så känd. Och det är nog inte så många som vet vilka politiska erfarenheter han har.

Hans pappa är från Lund och mamman är gotländska. Själv är han uppvuxen i Örebro och Karlskoga och redan tidigt började han engagera sig i politiken för moderaterna.

- Jag började som ordförande för Moderat skolungdom i Karlskoga, säger han.

Engagemanget fortsatte under studietiden i Lund. Där fick han också sitt första kommunala uppdrag som suppleant i park- och naturvårdsnämnden där han arbetade med miljöfrågor.

I Dalarna hamnade han 1983 som politisk sekreterare för moderaternas länsförbund i fem år. Därefter blev det tre år på moderaternas rikskansli.

Under den tiden fick han politiska uppdrag för Falu kommun och landstinget och tog plats i både kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige.

Han har också suttit som suppleant i kommunstyrelsen och landstingsstyrelsen samt varit ledamot av Dalatrafiks styrelse. Så någon politisk novis är han absolut inte.

- Nej, jag har jobbat heltid inom politiken i nio år plus alla andra uppdrag, säger Mikael Rosén.

Han vet med andra ord vad han ger sig in i som kommunalrådskandidat. Men valet var inte lätt och han har tänkt länge och noga sedan provvalsresultatet blev klart.

Orsaken är att han idag har ett spännande jobb som han trivs med som advokat på Foyens advokatbyrå.

- Och det är en typ av arbete som det inte är så lätt att gå tillbaka till sedan för jag tappar ju klienter. Men politiken är också ett mycket intressant jobb och jag tar nu chansen att få arbeta för Falun och kommunens utveckling, säger han.

Och han är inte en av de politiker som gärna vill ha en kommunalrådsstol men backar inför en oppositionsrådsstol. Det är spelets regler att det kan bli så speciellt i en kommun som Falun med vacklande majoritet.

- Det är ju konsekvensen av att ställa upp och men det är inget jag ser fram emot, det erkänner jag, eftersom ambitionen är att vinna valet, säger han.

Han är känd som en rak person som inte hymlar med vad han tycker. Men han har också förmågan att lyssna in andras åsikter. Han är också ganska slagfärdig och har lätt till skratt. Han är även känd för att vara en bra problemlösare i relationskonflikter.

På måndag utses Mikael Rosén formellt som kommunalråds-kandidat vid nomineringsstämman. Men han vill ligga lite lågt så här i början på valrörelsen.

- Det är fortfarande Bjarne Harrung som är kommunalråd, säger han.

Om nu de borgerliga partierna vinner valet får han en hel del att göra eftersom många frågor pockar på en lösning.

- Men det är svårt att idag säga en fråga som är viktigare än en annan. Men ekonomin är nog viktigare än andra frågor för den är grunden för att kunna göra något annat. Och sedan måste vi arbeta vidare på att Falun ska vara en bra stad att bo och leva i, säger han.

Mer läsning

Annons