Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Signe Tegmark fyller 100 år

Annons

Hon föddes i Garpenberg som äldsta dotter till lärarparet Anna och Per Sjöblom. När Signe var sex år flyttade familjen hem till Leksand och skolan i Karlsarvet, där Signe växte upp med sin syster Ester. Byarna längs Österviken med dess skogar, fäbodar, berg och ängar och den sköna utsikten över Siljan har alltid stått levande och kära för Signes inre syn.

Den långa vägen till samrealskolan i Leksand vandrade eller skidade hon i ur och skur och det var lätt att komma för sent om flottbron stod öppen för passerande båtar på älven. Långa promenader kom alltsedan dess att bli ett livselixir för Signe.

Signe tog studentexamen efter två år i Uppsala och därefter lärarexamen vid seminariet i Stockholm. Hon arbetade som lärarinna i Leksand och i Högbo- bruk tills hon gifte sig 1929 och flyttade med sin man Sven Tegmark till Västergötland. Där fick hon händerna fulla som prästfru, först i Husaby och sedan i Tun där maken var kyrkoherde.

Redan 1940 blev Signe änka, ensam med två små barn att dra försorg om. Hon flyttade åter till hembygden och till den gård i Övermo, där hennes mor växt upp. Signe fick sedan försörja sin familj genom vikariat för inkallade lärare runt om i Dalarna, bland annat i Smedjebacken och Evertsberg. I Leksand blev det skolan i Backen i Skeberg, i Rönnäs och i Tällberg. Ordinarie tjänst fick Signe i trakten av Kisa i Östergötland. Efter några år där flyttade Signe åter närmare hembygden och från 1948 till sin pensionering arbetade hon som lärare runt Gävle och längsta tiden i Hagaströms skola.

Vid alla längre lov gick dock färden hem till Leksand och efter pensioneringen flyttade hon tillsammans med sin syster för gott till föräldragården vid älven i Övermo, där Signe bodde kvar till 90-årsdagen. Med nyinsatt knäled kunde hon sedan klara sig på Noretgården i fem år innan det blev flytt till Tibble Servicehus, då glömskan gjorde att behovet av tillsyn och omvårdnad ökade.

Styrka, redbarhet och en positiv livshållning har burit Signe genom livets alla prövningar. Hennes hem har präglats av generositet och gästfrihet, och det har varit en trygg hamn för barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Signe är nu rullstolsburen och blind, men i sitt inre rör hon sig fritt i tid och rum. Hon har kvar sitt rika ordförråd och sin uttrycksförmåga och för sin inre syn framkallar hon och förmedlar hon alltjämt färgstarka och levande bilder från sitt långa händelserika liv.

Mer läsning

Annons