Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Shialedare i Irak vänder sig mot USA

Annons

Efter att ha fogat sig i den amerikanska militärens krav i två veckor gör ledaren för en shiamuslimsk milis i Bagdad, Muqtada al-Sadr, helt om och uppmanar anhängarna att ropa "Nej, nej till USA".

Vid fredagsbönen i Sadr-stadens moskéer läste imamerna upp ett stridbart uttalande från Muqtada al-Sadr, där han avråder från samarbete med den amerikanska militären och kräver att alla enas i ropet Nej till USA.

Sedan två veckor genomför USA:s soldater en kampanj för att slå ned upproret i Bagdad. Till mångas förvåning har ledarna för den stora shiamuslimska stadsdelen Sadr-staden varit medgörliga. Deras område med ett par miljoner invånare dominerades tidigare av Mahdiarmén, som leds av Muqtada al-Sadr. Den gjorde det omöjligt för amerikanerna att patrullera Sadr-staden.

Iakttagare fruktade sammanstötningar mellan amerikanska soldater och Mahdimilisen. Men i stället försvann milisen, och ledarna i Sadrstaden förhandlade med amerikanerna och lät dem både patrullera och upprätta kontrollpunkter där.

Det antogs att Muqtada al-Sadr vidtog denna förändring av taktiken för att den amerikanska offensiven skulle inriktas på sunnimuslimska upprorsmän och skona shiamiliser.

Själv har han gått under jorden. Amerikanska källor uppger att han har flytt till Iran där han bodde på Saddam Husseins tid. I hans ställe har främst borgmästaren Rahim al-Darraji fört diskussioner med amerikanerna och gjort de eftergifter som de begärt.

Därför kom Muqtada al-Sadrs hårda uttalande som en kalldusch för den amerikanska militärledningen, som ännu på lördagen vägrade att kommentera det.

Muqtadas eget kontor i Najaf söder om Bagdad bekräftade att böneledarnas text var äkta och härrörde från ledaren.

Hans medarbetare följde omedelbart den nya linjen. En av dem, Muhammad al-Bahadli, fördömde närvaron av "förtryckare och ockupanter i Sadr-staden".

I synnerhet har lokalbefolkningen i Sadr-staden börjat känna sig avväpnad och hotad av sunnimuslimska attentat, sedan Mahdimilisen slutat att patrullera.

Muqtada al-Sadrs uppmaning i fredagsbönen kan vara inledningen till en svår konflikt mellan shiamuslimerna i Sadr-staden och amerikanska soldater efter en tid av relativt lugn i Bagdad. Trots ett antal stora attentat har den sammanlagda dödssiffran sjunkit kraftigt de senaste veckorna.

Den man som skötte diskussionerna med USA, borgmästaren Rahim al-Darraji, sårades svårt vid ett överfall i torsdags. En lokal källa sade att attentatet utfördes av medlemmar av Mahdimilisen som tröttnat på medgörligheten gentemot amerikanerna.

TT

Mer läsning

Annons