Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Shia-protester mot USA i Irak

Annons

USA fick i dag ett tydligt budskap från den shiamuslimska majoriteten i Irak: Pressa oss inte för långt!

Tusentals shiamuslimer protesterade mot att amerikanska soldater gripit sonen till Iraks ledande shiapolitiker. Ammar al-Hakim, son till Abd al-Aziz al-Hakim, greps i går tillsammans med säkerhetsvakter vid gränsen mot Iran efter ett besök i grannlandet.

Al-Hakim sade att han utsattes för "allvarliga övergrepp" av amerikanerna, som varit ohövliga, slitit honom ur bilen, beordrat upp med händerna, kroppsvisiterat och försett honom med handbojor.

Den amerikanska militären hävdade att al-Hakim behandlades med värdighet och respekt, men det inträffade beklagades av USA:s ambassadör i Bagdad.

En självmordsbombare i bil sprängde sig vid en spärr utanför Abd al-Aziz al-Hakims hus på lördagen. En polis dödades och fyra skadades enligt en säkerhetsansvarig, rapporterar AFP.

För USA är det känsligt att irritera familjen al-Hakim. Abd al-Aziz al-Hakims parti Sciri är det största shiapartiet och en stöttepelare för premiärminister Nuri al-Malikis regering.

Det är den regeringen som Washington nu försöker att stärka genom ökad militär bevakning i det våldsdrabbade Bagdad. Premiärminister Nuri al-Maliki sade på lördagen att 426 personer gripits och "ungefär lika många har dödats" i den tio dagar gamla offensiven mot misstänkta militanta grupper i Bagdad.

Det sköra samarbetet mellan amerikaner och shiamuslimer väntas bli ännu känsligare, när Storbritannien i vår inleder återtåget av trupp från det shiadominerade södra Irak.

Britterna lämnar en region som varit lugnare än de sunnifästen norr om Bagdad, där USA i flera år bekämpat uppror. Men södra Irak är på intet sätt stabilt. Området hemsöks av kriminella gäng och shiamilis som har infiltrerat poliskåren och de lokala myndigheterna.

Shiitiska islamistpartier har dominerat administrationen i Basra-provinsen sedan valet i januari 2005.

Shiaextremisterna hotar inte regeringen i Bagdad på samma sätt som sunnirebellerna, men deras aktiviteter undergräver regeringens auktoritet och hotar stabiliteten i den region som har Iraks mesta oljefyndigheter.

TT

Mer läsning

Annons