Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Shettlandsponnys vanvårdas

Annons

Beslutet togs av miljö- och byggnämnden i tisdags som ett resultat av det senaste besöket på gården, den 8 juni. Vid det tillfället konstaterade konsultveterinären Bo Hannersjö att det hänt mycket litet när det gäller de krav som tidigare ställdes på hästägaren i samband med den stora stallkollen förra året.

Nu stod det klart att en av de två shettlandsponnyerna sannolikt drabbats av fång, vilket är en mycket smärtsam sjukdom i hästens hovar.

Den vanligaste orsaken till fång är att hästen fått felaktigt foder. I regel handlar det om foder med för högt näringsvärde.

Att miljöskyddet förelägger en djurägare att uppfylla kraven på sju dagar är ovanligt. Förklaringen i det här fallet är att hästägaren i flera år varit ett återkommande ärende.

Lagstiftningen ger dock inte det lokala miljöskyddet möjligheten till ett omedelbart ingripande och omhändertagande av djuren. Men genom att ge en kort respittid ökar möjligheterna att tvinga fram åtgärder.

Kan inte hästägaren uppfylla kraven dras snaran åt ytterligare och ärendet förs upp på länsveterinären och länsstyrelsens bord.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons