Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sexuellt våld i Elfenbenskusten

Annons

Kvinnor och unga flickor utsätts för systematiska sexuella övergrepp i Elfenbenskusten. Det hävdar Amnesty och uppmanar landets regering att lagföra de skyldiga.

Utraderandet av sexuellt våld måste prioriteras i varje försök att hitta en fredlig lösning på den pågående krisen i Elfenbenskusten, säger Véronique Aubert, vice chef för Amnestys Afrikaavdelning, i en rapport som presenterades på torsdagen.

Elfenbenskusten har i praktiken varit delat sedan ett kuppförsök 2002. För drygt en vecka sedan undertecknades ett nytt fredsavtal mellan regering och rebeller, vilket åter tände förhoppningen om att konflikten ska kunna lösas. För närvarande patrullerar en massiv FN-styrka buffertzonen mellan de bägge kontrahenterna.

Enligt Amnesty har hundratals kvinnor, om inte tusentals, våldtagits av soldater sedan 2002. Aubert varnar i rapporten för att övergreppen kan komma att fortsätta om de inte bestraffas.

Kvinnorna, som ibland inte är äldre än tio år gamla flickor, betraktas som bärare av samhällets heder. Genom att våldta dem vanäras motståndarsidan. Kvinnorna riskerar därefter att stötas ut ur sin familj, vilket gör dem sårbara för nya övergrepp. Sexuellt våld har därmed enligt Amnesty ökat spridningen av hiv i Elfenbenskusten. Kvinnorna, som ibland tvingas färdas lång väg för att söka vård, våldtas sedan åter vid de många militära vägspärrarna.

"Våldtäkt och andra former av sexuellt våld som begås av soldater eller krigsmän i väpnade konflikter .|.|.|är brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser enligt folkrätten och de ska behandlas som sådana" skriver Aubert i rapporten.

Enligt Amnestys undersökning har inga soldater hittills åtalats för sexualbrott i Elfenbenskusten.

TT

Mer läsning

Annons