Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sexualupplysning på dagordningen

Annons

Vid tisdagens träff på Tellus medverkade även Jari Antell, som till vardags undervisar i sexualkunskap på Högbergsskolan i Ludvika.

Antell inledde med att göra en historisk tillbakablick på hur det varit med sexualupplysningen genom tiderna.

Han konstaterade att synen på sex har varierat genom åren och olika kulturer.

I vissa kulturer har det varit homosexualiteten som varit den renaste och finaste sexualiteten. Andra tider har sex varit något mycket fult och som bara fick ske i begränsad omfattning inom äktenskapet.

-Klart är att kristendomen har varit den mest fördömande och fortfarande påverkar vår syn på sexualiteten, hävdade Antell.

Mycket av fördomarna finns kvar än i våra dagar, bland annat i Kina anses det att sex stör exempelvis studier och studenter bör avhålla sig från sex för att få bästa möjliga studieresultat.

Så sent som på 90-talet fick tyska fotbollsspelare förmaningar om att de inte skulle ha sex inför viktiga matcher.

Antell poängterade att oavsett vad makten tyckt och förespråkat så har människor alltid sökt kunskap om sex och så har det varit i alla tider.

Erik Centervall hävdade med bestämdhet att det finns en dubbelmoral när det handlar om sex och att just denna dubbelmoral ställer till med massor av problem runt om i världen.

Erik Centervall har i sitt jobb som sexualupplysare rest runt om i ett otal av världens länder för att öka informationen om sex.

-Frågar vi folket i Afrika så är det 90 procent som vill veta mer, men frågar vi politiker, lärare eller präster så säger de att det kan vi inte prata om och så blir det problem.

-Det är bara genom information vi kan hejda spridningen av könssjukdomar runt om i världen, framhöll Erik Centervall.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons