Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sexköpsförbud väntar i Norge

Annons

Även Norge kommer att få ett förbud mot sexköp. Statsminister Jens Stoltenberg lovar att lagstiftningsarbetet ska inledas omedelbart, efter beslut på det styrande Arbeiderpartiets kongress på söndagen.

Flera av regeringens ministrar har annars varit kritiska till en sexköpslag. Justitieministern sade exempelvis i fredags att Norge bör vänta, åtminstone tills "erfarenheterna från Sverige är klara".

På partikongressen _ där ministrar och stortingsledamöter inte har rösträtt _ var dock förbudsivrarna i majoritet, med 184 av 300 röstberättigade. Att partiet ställer sig bakom ett förbud innebär att det nu har en majoritet bakom sig även i stortinget.

En av de få regeringsledamöter som varit för sexköpslagen är fiskeriminister Helga Pedersen, som under kongressen valdes till ny vice partiledare. 34-åriga Pedersen från Nordnorge tar därmed definitivt steget fram som "kronprinsessa" bakom 48-årige Stoltenberg.

Bland övriga kongressbeslut fanns antagandet av en ny klimatpolitik, där partiet bland annat vill att Norge ska minska utsläppen av växthusgaser med 30 procent innan 2020. Dessutom godkändes ett kompromissförslag vad gäller förhållandet mellan kyrkan och staten, där statskyrkan behålls samtidigt som man vill ta bort ordalydelsen i grundlagen om att den evangelisk-lutherska läran är Norges statsreligion.

Arbeiderpartiet bildar regering i Norge tillsammans med vänsterpartiet SV och Senterpartiet.

TT

Mer läsning

Annons