Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sexdomen skärptes

Annons

- Han anser sig vara helt oskyldig till sexuell brottslighet. Jag har nu fått i uppdrag att begära prövningstillstånd i Högsta domstolen, säger Svante Hedberg som är mannens försvarare.

Den 40-åriga pappan som är bosatt i Hedemora kommun häktades under julhelgen misstänkt för grovt sexuellt utnyttjande av underårig.

Han dömdes i februari av Falu tingsrätt till tre och ett halvt års fängelse och tingsrätten ansåg det bland annat bevisat att mannen vid ett flertal tillfällen har haft sexuellt umgänge med två av familjens små flickor.

Tillsammans med mamman i familjen dömdes han dessutom för att flera gånger ha misshandlat två av sina döttrar fysiskt. Mamman slapp dock undan fängelse och dömdes istället till 100 dagsböter á 100 kronor.

I en överklagan till Svea hovrätt hoppades 40-åringen på att frias från alla misstankar om sexuell brottslighet.

I början av maj kom hovrättens dom och utslaget blev snarare det motsatta. 40-åringen som av tingsrätten tidigare friats på en åtalspunkt om sexuellt ofredande av en av döttrarna ansågs av hovrätten även skyldig till denna och straffet förlängdes till tre år och åtta månader.

Hovrätten menar dessutom att misshandeln, som av tingsrätten bedömdes som ringa, snarare är av normalgraden. I sin dom skriver hovrätten att de båda föräldrarna har "använt aga som systematisk uppfostringsmetod" och att "våldet har utövats i hemmet där ett barn bör kunna känna trygghet".

Mammans straff skärptes därför till två månaders fängelse i stället för dagsböter. Dessutom höjdes det totala skadestånd som föräldrarna måste betala till sina barn från cirka 250 000 kronor till över 300 000 kronor.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons