Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sexdömd 28-åring friades i Svea hovrätt

Annons

I tingsrätten dömdes den 28-årige Falubon för sexuellt utnyttjande av underårig. Nu frias han helt av hovrätten. 28-åringen kan ha blivit ihopblandad med någon annan.

Ett av bevisen mot mannen var journaler från barn- och ungdomspsykiatriska kliniken, BUP. En flicka, som idag är 19 år, blev som elvaåring skickad dit av skolkuratorn. På BUP antydde flickan att en kompis till ett syskon utsatt henne för sexuella övergrepp, dock inte genomförda samlag.

När flickan börjat på gymnasiet började hon må mycket dåligt. Hon fick bland annat "flash-backs", plötsliga minnesbilder, av övergreppen. Nu kom flickan också ihåg att den utpekade mannen försökt ha samlag med henne.

De tidiga journalanteckningarna och flickans eget vittnesmål gjorde att tingsrätten bedömde berättelsen som mycket trovärdig. Falubon, som var i tonåren när händelserna inträffade i mitten på 1990-talet, dömdes till villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst. Han skulle också ha betala 95 000 kronor i skadestånd till flickan.

Mannen nekade och överklagade till hovrätten, som nu alltså ger honom rätt.

Hovrätten godtar inte journalanteckningarna som bevis, eftersom flickan inte själv berättade om händelserna. Hon svarade bara ja eller nej på frågor. Dessutom har det framkommit att en jämnårig släkting till flickan utsatt henne för samma typ av övergrepp, som 28-åringen anklagades för. Detta samtidigt som journalanteckningarna kom till.

Enligt hovrätten kan man inte utesluta att flickan omedvetet blandat ihop olika händelser.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons