Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex mäktiga diskuterar Iranstraff

Annons

Sex av FN:s mäktigaste medlemmar har mötts för att diskutera huruvida bestraffningen av Iran ska utvidgas. Men under samtalen natten till tisdagen svensk tid såg de sex inte ut att kunna enas.

Anledningen till att samtalen om sanktioner kommit igång är att Teheran vägrar foga sig efter säkerhetsrådet och fortsätter att anrika uran. I diskussionen ingick Tyskland förutom de fem ständiga medlemmarna i säkerhetsrådet Frankrike, Kina, Ryssland, Storbritannien och USA.

Ryssland och Kina har hittills vägrat godkänna de resolutionsförslag som presenterats från någon av Frankrike, Storbritannien, Tyskland eller USA. Storbritanniens väntas lägga fram ett förslag om utvidgade sanktioner mot Iran inom kort.

De FN-sanktioner som nu är i kraft mot Iran tog flera månader att förhandla fram.

Kinas FN-ambassadör Wang Guangya sade att han räknade med oenighet bland de sex om eventuella sanktioner, medan USA:s tillförordnade FN-ambassadör hoppades på att ett acceptabelt förslag kan vara klart snart.

Ryske FN-ambassadören Vitalij Tjurkin sade att hans land vill ha en politisk lösning på konflikten med Iran. Men eftersom Teheran inte åtlytt den tidigare resolutionen trodde han att förhandlingar med Iran måste föregås av en diskussion om en resolution.

Avsikten med pressen på Iran är att förmå landet att avbryta utveckling av atomteknik som kan användas till kärnvapen.

TT

Mer läsning

Annons