Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex dömda i människosmugglarliga

Annons

Sex män dömdes på måndagen av Uppsala tingsrätt till upp till två och ett halvt års fängelse för att ha smugglat in flera irakier till Sverige.

Den 54-årige man som fick det strängaste straffet, två och ett halvt års fängelse, fälldes på tio olika åtalspunkter. Bland dem fanns grovt organiserande av människosmuggling, försök till grov människosmuggling och grov urkundsförfalskning. Övriga dömdes till olika kortare frihetsstraff.

Enligt tingsrätten har de sex dömda från 2001 fram till i maj i fjol i organiserad form smugglat eller försökt smuggla in 10_15 irakier till Sverige. Flera av dem är familjer.

Åtalet omfattade ett 20-tal fullbordade fall och ett 100-tal försök att smuggla in irakier.

Domstolen har dock inte funnit åtalet styrkt på alla punkter utan frikänt samtliga dömda på nästan hälften av åtalspunkterna .Av det omfattande åtalet blev det alltså inte så mycket kvar sedan domstolen synat bevisningen och funnit att många åtalspunkter inte hållit för en fällande dom.

Många av de åtalspunkter som tingsrätten ogillat gäller fall där de inblandade påstås ha planerat smuggla irakiska medborgare till Sverige.

Enligt tingsrätten har inte åklagaren kunnat bevisa att många av irakierna verkligen skulle till Sverige . Orsaken var att polisen ingrep i ett alltför tidigt skede i spaningarna och inte lyckades fastslå att de misstänkta hade använt sig av förfalskningsutrustning, pengar och andra hjälpmedel i den påstådda planeringen.

Kammaråklagare Magnus Berggren tycker att straffen är för låga. Han ser inte heller något konstigt i att domstolen ogillat flera åtalspunkter.

Åklagaren kan inte säga om han ska överklaga domen.

TT

Mer läsning

Annons