Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex döda i bussolycka

Annons

Sex människor har omkommit och nio personer har skadats allvarligt i en krock mellan två bussar på väg 288 norr om Uppsala i närheten av Rasbo i morse. 42 personer har fått lättare skador. De flesta är chockade.

Akademiska sjukhuset bekräftade vid en presskonferens att sex personer omkommit i olyckan. Tre personer har förts till Akademiska med allvarliga skador och sju personer med lindrigare skador.

Två allvarligt skadade har förts med helikopter till Södersjukhuset i Stockholm och några lindringt skadade har förts till Enköping.

Enligt chefläkaren på Akademiska finns inga barn bland de omkomna. De flesta omkomna och skadade beskrivs som "unga vuxna".

En av bussförarna i den svåra olyckan har förts till Akademiska sjukhuset för vård. Den andre föraren har fått lindrigare skador och har tagits omhand inom bussbolaget.

Båda förarna arbetar hos företaget KR-trafik.

Uppsalapolisen vet ännu inte vad som orsakade bussolyckan. Utredare från Haverikommissionen är på väg till olycksplatsen och beräknas undersöka området mellan klockan 12 och 13, uppger Uppsalapolisens vakthavande befäl Bo Axelsson.

Bussarnas färdskrivare har tagits i beslag. Chaufförerna har inte hörts om olyckan.

Enligt en förstudie från Vägverket har vägen där olyckan ägde rum, väg 288, dålig standard för den gällande hastigheten, uppger TV 4.

På det parti som har lägst standard är hastigheten nedsatt till 70 kilometr i timmen. På resten av vägen gäller 90 kilometer i timmen, trots att denna hastighet inte är lämpad för vägstandarden, konstaterar Vägverket i studien.

TT har utan resultat sökt Vägverket för en kommentar.

Enligt Aftonbladets nätupplaga var det buss nummer 811 på väg från Öregrund mot Uppsala som kolliderade med buss 811 på väg åt motsatt håll.

Vädret vid olycksplatsen är nollgradigt och det snöar. Olyckan har inträffat på en raksträcka med skog på båda sidor.

Samtliga kyrkor efter väg 288 håller öppet för bland andra anhöriga till dem som var med i bussolyckan. Även Lötenkyrkan i Uppsala samt församlingshemmet i Östhammar är öppna. Präster och diakoner finns på plats, uppger Hans Eriksson, brandinspektör vid räddningstjänsten i Uppsala till TT.

Det finns även en krisgrupp upprättad på akuten vid Akademiska sjukhuset för dem med lättare fysiska skador och chockskador.

TT

Mer läsning

Annons