Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex år för attentat mot åklagare

Annons

En 20-årig man som åtalats för attentat mot en åklagare i Stockholm dömdes på torsdagen av Stockholms tingsrätt till sex års fängelse.

Han fälls för en serie allvarliga brott, bland annat övergrepp i rättssak, grov mordbrand, anstiftan av skadegörelse och urkundsförfalskning. Samtidigt frikändes han på rad andra åtalspunkter. Hans ett år äldre kamrat som åtalats för övergrepp i rättssak och försök till utpressning i samband med attentatet dömdes till skyddstillsyn för enbart försök till utpressning.

20-åringen anlade den 14 maj brand i den kvinnliga åklagarens hem i Danderyd norr om Stockholm. Ungefär samtidigt ringde båda männen till åklagarens pappa och försökte pressa honom på 200|000 kronor.

Åklagaren hade krävt 12 års fängelse för 20-åringen, men tingsrätten sänkte straffet eftersom han frikändes på många av åtalspunkterna.

I målet dömdes också en tvillingbror till 20-åringen samt ytterligare en 21-årig man. Dessa två hade åtalats för att tillsammans med den andre tvillingbrodern bland annat ha begått flera ekonomiska brott som inte var riktade mot åklagaren. Tingsrätten frikände den ena tvillingbrodern helt medan 21-åringen dömdes till 120 dagsböter för olovligt anskaffande av alkoholdrycker.

TT

Mer läsning

Annons