Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Serbien startar om EU-förhandlingar

Annons

Efter ett år i limbo får Serbien återuppta förhandlingarna med EU om ett samarbetsavtal, ett så kallat stabiliserings- och associationsavtal. Ett sådant avtal är ett av de första stegen på vägen mot ett framtida medlemskap i EU.

Förhandlingarna avbröts för över ett år sedan, sedan EU-kommissionen gjort bedömningen att landet inte samarbetade som det borde med den internationella krigsförbrytartribunalen i Haag.

De återupptagna förhandlingarna är EU:s svar på att Serbien i mitten av maj, i sista stund, lyckades få en ny regering på plats som direkt lovade att samarbeta fullt ut med tribunalen igen. Strax därefter greps en av de misstänkta, efterspanade militärerna på tribunalens lista och lämnades över till Haag.

"Det här är ett viktigt steg för Serbien på vägen mot EU", kommenterade EU-kommissionären med ansvar för utvidgning, Olli Rehn, i samband med att förhandlingarna formellt återupptogs i Bryssel på onsdagen. Rehn säger sig vara mycket glad över att kunna hälsa Serbien välkommet tillbaka och att avtalet, när det väl är klart, innebär fördelar inom ekonomi och handel för landet.

Men Rehn gör också klart att förhandlingarnas resultat avgörs av hur Serbien fortsätter att samarbeta med tribunalen. I klarspråk betyder det att den mest efterspanade, den för Srebrenica-massakern åtalade befälhavaren Ratko Mladic, ska gripas.

TT

Mer läsning

Annons