Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Serbien har fått en ny regering

Annons

Serbiens parlament har godkänt den koalitionsregering som, ledd av premiärminister Vojislav Kostunica, ska försöka föra landet in i EU och samtidigt förhindra att Kosovo blir självständigt.

Regeringen fick stöd av 133 av parlamentets 250 ledamöter. Omröstningen blev klar en halv timme innan tidsfristen gick ut vid midnatt natten till i dag. Om tidtabellen inte hållits hade landet enligt konstitutionen tvingats till nyval.

EU:s utvidgningskommissionär Olli Rehn kom till Belgrad bara några timmar efter parlamentets omröstning.

Han förklarade enligt Reuters att Serbien har tagit ett steg i rätt riktning genom att lova att gripa efterlysta krigsförbrytare. Han sade också att den serbiska regeringen kan räkna med att få återuppta förhandlingarna om ett samarbetsavtal med EU "mycket snart" så snart denna jakt på misstänkta krigsförbrytare börjat ge resultat.

Många i Belgrad har hoppats att regeringens löfte om samarbete med FN:s Haagtribunal i krigsförbrytarfrågan skulle vara nog för att få igång förhandlingarna med EU igen. Men Rehn sade att EU behöver lite mer tid för att fatta beslut.

När mindre än en timme återstod försöke parlamentets ultranationalister försena omröstningen med en protest mot en nattlig polisräd på ett hotell i Belgrad.

Säkerhetsstyrkorna var på jakt efter den för folkmord misstänkte Ratko Mladic.

Ultranationalisterna ser Mladic som en hjälte och hotade att se till att omröstningen inte skulle kunna genomföras innan tidsfristen löpte ut.

Säkerhetspolisen bekräftade att den sökt igenom hotellet och några intilliggande byggnader efter Mladic men inte hittat honom.

Kostunica meddelade parlamentet att koalitionen enats om fem grundstenar för sin politik: att hålla utbrytarrepubliken Kosovo kvar inom Serbiens gränser, att komma in i EU, samarbete med Haagtribunalen, sociala och ekonomiska reformer och kamp mot kriminalitet och korruption.

Den nya 25-mannaregering har 13 medlemmar från president Boris Tadics Demokratiska partiet (DS), åtta från premiärminister Vojislav Kostunicas Serbiens demokratiska parti (DSS) och fyra från det ekonomiskt inriktade G17+.

Den ska också ha ett nytt departement för Kosovo lett av Slobodan Samardzic, en av ledarna i förhandlingsgruppen i de FN-ledda diskussionerna om provinsens framtid.

En av president Boris Tadics närmaste män och före detta finansministern Bozidar Djelic blir vice premiärminister och ansvarar för planerna på ett framtida medlemskap i EU.

Från DS hämtas också bland andra utrikesminister Vuk Jeremic, försvarsminister Dragan Sutanovac, finansminister Mirko Cvetkovic, och justitieminister Dusan Petrovic.

Inrikesminister Dragan Jocic, Kosovominister Slobodan Samardzic, handelsminister Predrag Bubalo och energiminister Aleksandar Popovic kommer alla från Kostunicas DSS.

TT

Mer läsning

Annons