Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sent medlarbud i handelskonfilkten

Annons

LO sköt tills vidare upp de planerade sympativarslen. Orsaken är ett ljusare läge i förhandlingarna mellan Svensk Handel och LO-facket Handels.

Sent på torsdagskvällen funderade parterna på ett medlarbud.

Enligt uppgift till TT hade LO planerat för en presskonferens under torsdagen där ett större paket med sympativarsel skulle presenteras för att stödja facket Handels i konflikten med arbetsgivarna i Svensk Handel och Svenskt Näringsliv.

Sedan låsningarna lättat mellan parterna drog LO tillbaka det planerade varslet om ytterligare konfliktåtgärder. Handels varslade påskstrejk kvarstår dock tills vidare.

Orsaken till konflikten är att Svenskt Näringsliv stoppat den redan klara löneöverenskommelsen mellan Handels och Svensk Handel. Flera av de andra arbetsgivarförbunden i Svenskt Näringsliv ansåg att löneavtalet var för dyrt, vilket skulle kunna trissa upp lönerna även på andra områden.

Klockan 17 inledde medlarna en genomgång med Handels och Svenska Handel av tidsplanen för de fortsatta medlingsförhandlingarna. Tre timmar senare lämnade medlarna ett bud till parterna och förväntade sig ett svar "senare i kväll". Vid 22-tiden såg det ut som att parterna tänkte ta god tid på sig att ta ställning till vad i budet som är godtagbart och vad som avvisas.

Om medlingsförhandlingarna resulterar i ett nytt avtal återkallas varslet omedelbart, enligt Handels press- och informationschef Bill Erlandsson.

TT

Mer läsning

Annons