Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sensationell varginvandring

/

Annons

Den varg som rev en ren vid en fäbod i Rättvik i mitten av juli lämnade efter sig DNA spår. Med hjälp av spillning från vargen har SKANDULV, det skandinaviska vargprojektet, konstaterat att hannen kommer från den finsk-ryska populationen. Det är den första invandrade vargen som upptäckts i Dalarna sedan 1990.

Vargstammen i Sverige och Norge hotas i dag av inavel. Detta eftersom de 150 vargarna härstammar från endast tre djur, även de invandrade från Finland och Ryssland.

Hur vanligt är det att vargar vandrar så här långt?

- Det är mycket ovanligt. Vi vet en radiomärkt hona som gick 110 mil. En varg som ger sig i väg, den vill träffa andra vargar. Tack vare att vi inte har en vargstam hela vägen upp i landet, så har den här hannen fortsatt tills han fick kontakt, säger Olof Liberg, som är viltforskare vid SKANDULV.

Vad betyder den här vargen för den svenska stammen?

- Han betyder väldigt mycket, även om det inte räcker på långa vägar. Men det här kan skjuta upp den kritiska tidpunkten när vargstammen inte kommer att kunna föröka sig på grund av inaveln. Men då gäller det att han träffar en hona, säger Olof Liberg.

Vilka hot finns mot den här varghannen?

- Det finns en hotbild. Det förekommer illegal jakt och varje varg löper 15 procents risk att bli dödad varje år.

Mer läsning

Annons