Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seniormöte om hjärtstartare och pension

Seniorerna Unionen Dalarna höll medlemsmöte den 17 oktober. Ämnena för dagen handlade om hjärtstartare och bostadstillägg.

Annons

HjärtLung startade sin information om HLR, Hjärt- och lungräddning. Det är viktigt att alltid starta med kompressioner, det vill säga trycka på bröstkorgen då en person slutat andas.

Det är alltid 30 kompressioner och sedan två inblåsningar som gäller. Om du inte är ensam på plats så försök organisera så att det är någon som kan byta av dig och att någon larmar 112.

Hjärtstartare används om personen inte har någon puls. Den ger dig hela tiden information om hur du ska gå tillväga och fortsätt tills ambulansen kommer.

Det finns en app för mobilen som ger besked om var det finns hjärtstartare. Man kan också gå en kurs om man så önskar och vi man köpa en hjärtstartare så finns de på Röda Korset och Civilförsvaret.

Lennart Lidström informerade kort om att Hörselskadades Riksförbund och därefter fortsatte det med information från Pensionsmyndigheten om bostadstillägg. Tumregeln för ensamstående är att man fyllt 65 år, är pensionär och bosatt i Sverige och har en nettoinkomst på under 150 000 kr. Man kan ha en förmögenhet på max 100 000 kr och även äga hus/bostad.

Man kan alltid göra en beräkning så man ser om det lönar sig att göra en ansökan om bostadstillägg och har man rätt till detta så kan man få det retroaktivt i tre månader.

Annons