Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sen information bakom nekade visum

Annons

UD:s vädjan om att se välvilligt på visumansökningar från scouter som ville delta i scoutlägret i Rinkaby dök upp för sent hos ambassaden i Damaskus.

Det kan ha bidragit till att libanesiska scouter nekades visum.

Vid den improviserade presskonferensen lyftes frågan om den libanesiska scoutgrupp från norra Beirut som tänkt delta men inte fick några visum till Sverige. Svenska ambassaden i Damaskus avslog de nio scouternas visumansökan i förra veckan.

Detta trots att utrikesdepartementet bett ambassaderna att se välvilligt på visumansökningar från lägerscouterna. Förklaringen: utrikesdepartementets cirkulär nådde enligt Billström inte Damaskus-ambassaden förrän det var för sent.

Enligt honom är det oklart var hanteringen har brustit _ om Svenska scoutförbundet inte informerat UD i tid eller om utrikesdepartementet inte underrättat ambassaderna om riktlinjerna tillräckligt snabbt.

Den frågan diskuterades dock inte under Billströms besök på scoutlägret i Rinkaby, enligt scouternas generalsekreterare Johan Strid. Han påpekar att scoutförbundet hade kontakter med UD i ärendet redan i höstas.

TT

Mer läsning

Annons