Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sekulära turkar protestdemonstrerade

Annons

Fler än 100|000 turkar demonstrerade i staden Izmir på söndagen i hopp om att oppositionen ska enas mot regeringspartiet inför valet i juli.

Ett hav av röda turkiska flaggor syntes på gator och byggnader i landets tredje största stad tillsammans med porträtt av den moderna turkiska statens grundare Mustafa Kemal Atatürk.

Oron gäller att det regerande partiet AKP ska föra Turkiet mot en mer islamiskt baserad politik. Premiärminister Recep Tayyip Erdogans regering har tvingats utlysa nyval för att dämpa konflikten med det sekulära Turkiet om presidentvalet.

Den sekulära eliten, som omfattar den politiska oppositionen, de högsta domarna och den militära ledningen, lyckades blockera valet av utrikesminister Abdullah Gül till president. De befarade att Gül skulle försöka undergräva separationen mellan stat och religion, vilket AKP kraftfullt har tillbakavisat.

Två konservativa oppositionspartier har redan meddelat att de går samman för att öka sin chans i parlamentsvalet den 22 juli. Två partier med lätt vänsteranstrykning är också i färd med att försöka bilda en valallians.

TT

Mer läsning

Annons