Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sekretess kring statliga chefsjobb

Annons

De som söker statliga chefsjobb ska slippa få sina ansökningar offentliga. Regeringen tänker föreslå ändringar i sekretesslagen för att göra det lättare att rekrytera kvalificerade chefer till statliga toppjobb.

Tillsättandet av poster som ambassadörer, landshövdingar och chefer inom statliga bolag, polis, domstolsväsende, högskolor och andra myndigheter har varit en hjärtefråga för den borgerliga alliansen. De har i oppositionsställning kritiserat socialdemokraterna för politiska utnämningar. Nu vill de uppfylla vallöftet att utlysa jobben som myndighetschefer i förväg så att de kan tillsättas i öppen konkurrens.

Men enligt lagen så blir alla ansökningshandlingar offentliga vilket innebär att de sökande riskerar att få personliga uppgifter spridda oavsett om de får jobbet eller inte. Detta kan avskräcka sökande, tror de fyra borgerliga partiledarna. I en debattartikel i Dagens Nyheter lovar de därför att ta fram förslag till ändrad sekretesslag så att det blir möjligt att värna enskilda sökandes anonymitet.

Det riskerar att bli en omdiskuterad lösning, men den är nödvändig, resonerar Fredrik Reinfeldt (m), Maud Olofsson (c), Lars Leijonborg (fp) och Göran Hägglund (kd).

TT

Mer läsning

Annons