Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seger spås för Ecuadors Correa

Annons

Ecuadors vänsterpresident Rafael Correa fick stort stöd för sitt förslag till omarbetad författning i söndagens folkomröstning. Det visar en vallokalsundersökning som blev offentlig när vallokalerna stängde.

Enligt enkäten bland 40|000 av dem som röstat sade 78 procent ja till förslaget. En seger i folkomröstningen för Correa var väntad. Den senaste opinionsmätningen gav ja-sidan 66 procent av rösterna.

Om förslaget går igenom innebär det att en konstituerande församling ska tillsättas för att skriva om författningen. Correa väntas då få möjlighet att minska kongressens makt. Correa som tillträdde i januari har fått fortsatt stort stöd hos befolkningen genom att utmana den traditionella politiska eliten i landet.

Han satte sin politiska karriär på spel med löfte att avgå om han förlorade omröstningen.

Ecuador har haft åtta presidenter på bara tio år; tre av dem har störtats på grund av folkresningar eller kongressmotstånd. För att sitta kvar har Correa anammat en taktik liknande den som använts av andra vänsterpresidenter i regionen. Venezuelas president Hugo Chavez och Bolivias ledare Evo Morales utlyste också folkomröstningar kort efter tillträdandet för att försvaga de traditionella partierna.

Över hälften av kongressens medlemmar avskedades i mars efter ett gräl med Correa om folkomröstningen. Sedan de avhysts slogs de med polis för att ta sig in i kammaren igen. Till slut fann de sig slagna då andra ersatte dem i kongressen.

En klar seger skulle stärka Correas mandat och göra det möjligt för honom att driva igenom reformer. Han vill säga upp hyresavtalet med en amerikansk bas, omförhandla oljeavtal och lägga om statsskulden.

Oppositionen befarar att Correa kan bli för mäktig och börja agera på samma sätt som president Chavez i Venezuela.

TT

Mer läsning

Annons