Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seger spås för Ecuadors Correa

Annons

Ecuadors vänsterpresident Rafael Correa fick stort stöd för sitt förslag till omarbetad författning i söndagens folkomröstning. Det visar en vallokalsundersökning som blev offentlig när vallokalerna stängde.

Correa utropade seger redan efter vallokalsundersökningen, utan att invänta slutresultatet som väntades först under måndagen.

Enligt enkäten bland 40|000 av dem som röstat sade 78 procent ja till förslaget. Bara tolv procent röstade nej.

Om förslaget går igenom innebär det att en konstituerande församling ska tillsättas för att skriva om författningen. Correa väntas då få möjlighet att minska kongressens makt, vilket anses öka hans chanser att sitta kvar på posten. Ecuador har haft åtta presidenter på bara tio år; tre av dem har störtats på grund av folkresningar eller kongressmotstånd.

Correa som tillträdde i januari har fått fortsatt stort stöd hos befolkningen genom att utmana den traditionella politiska eliten i landet. Han satte sin politiska karriär på spel med löfte att avgå om han förlorade omröstningen.

Över hälften av kongressens medlemmar avskedades i mars efter ett gräl med Correa om folkomröstningen. Sedan de avhysts slogs de med polis för att ta sig in i kammaren igen. Till slut fann de sig slagna då andra ersatte dem i kongressen.

En klar seger skulle stärka Correas mandat och göra det möjligt för honom att driva igenom reformer. Han vill säga upp hyresavtalet med en amerikansk bas, omförhandla oljeavtal och lägga om statsskulden.

Oppositionen befarar att Correa kan bli för mäktig och börja agera på samma sätt som president Chavez i Venezuela. Och i Chavez anda angrep han redan under valnatten de stora internationella finansinstitutionerna.

Correa meddelade att han tänker utvisa Världsbankens representant i Quito, med motiveringen att denne har gjort sig skyldig till utpressning, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Correa anklagade Världsbankens representant för att ha dragit tillbaka utlovade medel i protest mot reformer av oljesektorn som Ecuadors regering genomförde 2005, då Correa var finansminister i Alfredo Palacios regering.

Världsbankens nuvarande representant i landet är Eduardo Somensato.

Correa sade också att Ecuador har betalat av det sista på skulden till Internationella valutafonden (IMF).

Sedan han tillträdde ämbetet i januari har presidenten fört kampanj mot de internationella långivarna.

TT

Mer läsning

Annons