Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seger men sämre än väntat för UMP

Annons

President Nicolas Sarkozys borgerliga stödpartier vann som väntat en komfortabel seger i den andra och avgörande omgången av det franska parlamentsvalet, men jordskredssegern uteblev, enligt belgisk radio.

Det belgiska etermediebolaget RTBF kunde åberopa vallokalsundersökningar som enligt lag inte kan publiceras i Frankrike förrän de sista vallokalerna stängt klockan 20.

Enligt radion når Sarkozys UMP mellan 305 och 309 mandat i nationalförsamlingen, medan socialisterna får mellan 215 och 255 platser. Det skulle betyda att borgerliga UMP minskar och socialisterna ökar jämfört med förra valet.

I den första valomgången förra helgen vann UMP stort, men under veckan som gått har socialisterna ansträngt sig för att minska det väntade nederlaget genom att försöka mobilisera sina väljare på nytt. I den första valomgången sattes rekord i röstskolk på nära 40 procent och det var inte minst många av vänsterns besvikna väljare i de eftersatta förorterna som valde att inte rösta.

Under den gånga veckan har regeringen portionerat ut information om kommande reformer som faller UMP:s väljare i smaken: minimistraff för återfallsförbrytare, skattelättnader för fastighetslån, skärpta regler för familjeåterförening.

En av de få diskussioner som varit fördelaktig för vänstern har varit den om regeringens planer på "social moms" enligt tysk modell, en reform som bland annat innebär att momsen höjs så att konsumenterna på så vis betalar en del av avgifterna till socialförsäkringen.

TT

Mer läsning

Annons