Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seger för Sverige om ogräsgift

Annons

Det giftiga ogräsmedlet parakvat borde aldrig ha godkänts av EU-kommissionen, konstaterar EU:s domstol och ogilitigförklarar beslutet.

Det innebär en seger för Sverige som kämpat mot beslutet att godkänna medlet.

Grunden till domstolens beslut på onsdagen är bland annat att direktivet strider mot kravet på skydd för både människors och djurs hälsa, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Den hävdar också att kommissionen inte gjort en tillräcklig utredning av indikationer på samband mellan parakvat och Parkinsons sjukdom när den beslutade att godkänna medlet.

Sveriges linje var att kommissionen inte har kunnat visa något garanterat säkert användningssätt för parakvat. Sverige fick stöd av Danmark, Finland och Österrike som sedan länge förbjudit medlet.

Parakvat är mycket giftigt redan i små mängder. Den som får det i sig kan få svårt att andas och medlet kan ge ögon och hudskador. Andra effekter är diarré och att naglarna kan lossna. Ett tiotal EU-länder använder parakvat i citrus-, oliv- och vinodlingar. Tillverkaren har uppgivit att medlet är riskfritt om skyddsutrustning används. Sverige pekar på att det vetenskapliga underlaget är knappt och att parakvat misstänks vara en faktor för att utveckla Parkinsons sjukdom.

Domen kan överklagas. Detta måste i så fall ske inom två månader.

TT

Mer läsning

Annons