Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Segebaden Berg rivs

Annons

- Det är ett tungt beslut som styrelsen har tvingats att ta. Fastigheten är i ett ännu sämre skick än vad vi hade trott. Vi har tyvärr inget alternativ, vi har bara pengar för rivning - 600000 kronor, säger Åke Nylund, ordförade för Säters kommuns fastighets AB.

Även Olle Hansson, byggnadsingenjör inom kommunens fastighetsföretag är säker på att beslutet om rivning är rätt.

- Som fackman anser jag att en renovering är utesluten. Det är alltför mycket som är ruttet och påverkat av svamp och mögel.

Golvet är uppbyggt på en så kallad blindbotten som ruttnat och gör att isoleringen av spån faller ner på marken. Lika dåligt är bjälklagret som ruttnar på grund av fukt då husen stått utan uppvärmning i många år. Situationen är ohållbar, anser Åke Nylund.

- Vi har lagt ner mycket tid på att få ihop pengar för att bland annat täta taken men det är en omöjlighet att fortsätta det arbetet. Det är beklagligt då det är ett historiskt kvarter för Säter.

Meningen var att täta läckorna i taken och åtgärda en del brister för att spara fastigheten åt framtiden, då det förhoppningsvis ska finnas pengar för en mer omfattande renovering.

För detta ändamål har fastighetsbolaget öronmärkt 600000 kronor för en rivning samtidigt som länsstyrelsen gett klartecken till pengar.

Men man insåg ganska snart att det krävdes en ingående undersökning för att ta reda på om det är värt att rädda husen. Undersökningen kom häromdagen och styrelsen för det kommunala fastighetsbolaget beslöt att Segebaden Berg rivs.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons