Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Segdragen diskussion

Annons

Upprinnelsen till hela frågan är de namnlistor som tidigare lämnats in till kommunen av Ylva Nodén-Engman och Erica Håll, med en begäran om en folkomröstning för valfrihet inom barnomsorgen. För att få en folkomröstning till stånd krävs underskrifter från fem procent av kommuninvånarna, något de två uppnått med råge efter att omkring 600 personer ställt sig bakom uppropet.

Det var för ett år sedan som Ylva Nodén-Engman kände att hon ville fortsätta vara hemma med dottern Lilly. Men eftersom hon redan varit hemma i över ett år kunde hon inte få någon ersättning.

-Jag tycker att föräldrarna ska ha rätt att välja om barnen ska gå på dagis, ha en dagmamma eller stanna hemma. Nu blir det lite av en klassfråga. De som har råd kan vara hemma längre med sina barn, sade Ylva Nodén-Engman i samband med att namlistorna överlämnades i slutet av november.

När frågan behandlades av kommunstyrelsens allmänna utskott väcktes förslaget om att i stället för en både tids- och kostnadskrävande folkomröstning titta på om den så kallade Nackamodellen vore en lämpligare väg att gå för att ge föräldrarna ett alternativ till den kommunala barnomsorgen.

Nackamodellen bygger i korthet på att var och en i behov av omsorg kan starta enskild firma som i sin tur fakturerar kommunen för ett vårdnadsbidrag som motsvarar kommunens kostnader.

-Maxdebiteringen i dag är 34 timmar per månad och för barn på ett-två år betalar vi i dag 6358 kronor per barn och månad medan vi för barn mellan tre och fem år maximalt betalar 5177 kronor, summor som är före skatt, säger Christina Lundin vid Nacka kommun.

Vansbro kommun kostnadsberäknar i dag varje barn inskrivet på heltid till 6708 kronor per månad vilket skulle kunna bli den aktuella ersättningen om Nackamodellen införs.

Vad som då vållade den stora oenigheten med både ajournering och votering vid fullmäktigesammanträdet är svårt att förstå.

I det förslag till beslut från kommunstyrelsen som fullmäktige hade att ta ställning till var lydelsen följande: "Att möjligheten att införa Nackamodellen utreds, i stället för att att genomföra en folkomröstning", en skrivning som efter den långrandiga ordväxlingen ändrades till: "Att utreda vad Nackamodellen skulle få för konsekvenser, i stället för att genomföra en folkomröstning".

Var skillnaden ligger vet nog bara de politiker som högljutt och länge argumenterade för den ena eller andra varianten.

I vart fall beslutades att utredningen ska vara framtagen senast den 30 april för att sedan åter behandlas i fullmäktige den 12 juni.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons