Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se upp på vårisarna

Annons

Många som ger sig ut på vårisen för en trivsam skidtur tror att det är fritt fram, bara för att det ligger några decimeter snö ovanpå isen.

Men det är just det som är det farliga.

Snön har en isolerande funktion, men när det börjar bli plusgrader, sol och blåst på dagarna, tar det hårt på isen, som blir en farlig plats att vistas på.

Isen som höll i går, kanske inte bär i dag, vädret förändrar snabbt förutsättningarna, det är någonting man måste tänka på innan man ger sig ut på tur. Sunt förnuft ska alltid råda, ta aldrig risken att ge dig ut på isen om du är osäker.

Kärnisen ska vara minst tio centimeter för att kunna betecknas som säker att gå eller åka på. Is som bildas i samband med snöfall bör vara minst 15 centimeter för att vara säker att vistas på.

Att ge sig ut på skidor, skridskor eller motorfordon av olika slag är att ta en stor risk i dessa tider.

Förra året omkom 29 personer vid isolyckor, en dramatisk ökning med 14 personer från året före.

Olyckor med skoter och andra fordon på is har ökat kraftigt under senare år. Man kommer långt på kort tid med snabba fordon. Med hög fart har man små möjligheter att kontrollera isens tjocklek.

Kunskap, utrustning och sällskap, det är grundförutsättningar för att man ska ge sig ut på isarna när våren börjar nalkas.

-Man ska vara väldigt försiktig och tänka sig för både en och två gånger innan man ger sig ut på vårisarna, just nu är det riskabelt, säger Ingemar Olsson, sekreterare i Svenska livräddningssällskapet.

- Om man ändå vill ge sig ut på isen, är det viktigt att ha rätt utrustning med sig, ispik, isdubbar och en ryggsäck med kläder i en plastpåse förvarad i en ryggsäck, det är ett måste.

-Och man bör aldrig ge sig ut ensam på isen, säger Ingemar Olsson.

LILLIS ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons