Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se upp med sylten

Annons

Vanlig hemkokt lingonsylt innehåller också rejält med socker. 500 gram socker per kilo bär är ganska vanligt i recepten.

Men vad tidningens laboratorie-undersökning visar är att sylttillverkarna är betydligt mer generösa med billigt socker än med lingon. Skillnaden mellan olika fabrikat är dock väldigt stor.

Tittar man på lingonhalten är ICA det bästa syltalternativet. Björnekulla, Hemköp och Eldorado hamnar i mellanklassen och övriga fabrikat ligger klart lägre.

Exakt hur mycket lingon som varje burk innehåller är svårt att säga. Men genom att undersöka halten av skal och kärnor får man en klar indikation. För att få något att jämföra med har laboratoriet utgått från rårörda lingon.

Fyra av de undersökta lingonsorterna - Coop, Bob, Familjens och Willys - innehöll hälften så mycket skal och kärnor som de rårörda lingonen. Det skulle betyda en bärhalt på cirka 24 gram per 100 gram sylt. Livsmedelsverkets krav för att få kallas lingonsylt är en bärhalt på minst 35 gram per 100 gram.

Betyder det att flera av de testade sorterna inte borde få kallas sylt?

- Att de inte innehåller så mycket lingon är helt klart. Men jag vågar inte dra slutsatsen att de inte klarar kraven. Det skulle krävas många fler prover för det. Variationerna kan vara så stora, säger Sune Eriksson, kemist på Analycens laboratorium i Lidköping, som utfört testet.

Många tillverkare sockrar också rejält mycket mer än vad som anges i innehållsdeklarationen.

- Hemköp, Willys och Eldorado måste ha tillsatt mer socker än de anger. Skillnaderna är så stora, menar Sune Eriksson.

Hemköp har till exempel deklarerat en halt av tillsatt socker på 21 procent medan analysen visar 31,3 procent.

Över hälften av syltfabrikanterna berättar inte hur mycket socker de tillsatt. Ännu sämre ställt är det med att ange varifrån lingonen kommer. Även om de flesta marknadsför sig som svensk lingonsylt så importeras det i dag mycket lingon från både Finland, Ryssland och Kina.

Ingen av tillverkarna har deklarerat tillsats av annat än lingon, socker, vatten, förtjocknings- och konserveringsmedel.

Ladda ner testen här (.pdf)

INGER WALLIN FREDRIK NEJMAN

Mer läsning

Annons