Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se upp för skidtjuvar

Annons

Skidor och annan utrustning som används vid utförsåkning har ingen egen kod i polisens statistik. Men genom att titta på var och när tillgreppsbrotten sker (då stöld utan inbrott i idrottsanläggning, bad- eller sportanläggning), klarnar ändå bilden.

Under vintern är det Malung och Älvdalens kommuner som de flesta stölderna i länet sker.

Och det pekar på att det är skidutrustning som är bytet.

Under perioden 1 januari till 21 februari 2005 anmäldes 203 stölder vid idrotts-, bad- och sportanläggningar i Dalarna. Av dem ägde 135 rum i Malung. För 2006 var siffrorna 149 i länet, varav 93 i Malung. Och sett över samma period hittills i år har 47 anmälningar kommit in, varav 30 stölder ägt rum i Malung.

Att antalet anmälda stölder från idrotts-, bad- och sportanläggningar minskat i år, kan bero på vädret. Skidsäsongen, som normalt den här tiden på året skulle ha varit i full gång, har på grund av värme och snöbrist bara börjat.

Högre krav från företagen som hyr ut skidutrustning är en annan faktor som kan bidra till de hittills låga siffrorna. I dag tar exempelvis många uthyrare en hög depositionsavgift för den uthyrda utrustningen, vilken kunden sedan får kräva tillbaka av sitt försäkringsbolag om utrustningen av någon anledning inte återlämnas till uthyraren.

Skiduthyrarna kräver också att kunden legitimerar sig och i vissa fall lämnar identitetshandling i pant under tiden personen hyr skidutrustning.

Trots en ökad medvetenhet hos såväl skiduthyrare som brukare av utrustning och privatägare till sådan, så kvarstår problemet.

Skidutrustning är ett hett byte för tjuven.

Och nu är det sportlov- vilket innebär rena julafton för skidtjuven.

Därför manar polisen till uppmärksamhet och vidtagande av egna säkerhetsåtgärder. Den som vill ha sin utrustning i behåll, bör inte lämna den utan uppsikt. Kan man inte det, bör man se till att låsa fast skidorna. Helst också dela på paret och låsa fast exempelvis sin högerskida med kompisens högerskida.

- De flesta skidanläggningar erbjuder låsanordningar. Även om det kostar några kronor, så är det värt att betala det. Om man vill ha sin utrustning kvar, säger Stefan Dangart vid polisen i Dalarna.

Mer läsning

Annons