Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se upp för rattfyllon

Annons

- Det är definitivt oroväckande, även om vi den här helgen har ett alltför litet material för att det ska säga något statistiskt säkert. Vi har inte gjort mer än cirka 50 nykterhetskontroller av förare, men två av dem var så påverkade att de åkte fast för rattfylleri, säger polisinspektör Kjell Thomson vid trafikavdelningen i polisen Dalarna.

Kontrollerna gjordes på dagtid lördag och söndag i fjällområdet. Bland andra arbetsuppgifter hann poliserna med ett 25-tal "blåsningar" båda dagarna. Och båda dagarna togs en rattfyllerist, 0,5 respektive 0,8 promille. Definitivt inga gränsfall utan klara rattfyllerister.

- Vi vet ju att det är vanligare med rattfylleri i trafiken inom fjällområdet. Vår statistik pekar på att det finns en rattfyllerist bakom ratten i var 100:e bil här i fjällen medan genomsnittet i riket är en rattfyllerist på 400 förare, säger Kjell Thomson.

Dalapolisens trafikavdelning är uppe i Sälenfjällen med fem man under nästan en veckas tid över nyårshelgen.

- Men vi är inte här för att i första hand ha trafikkontroller utan vi ska förstärka polisen i Sälen på ordningssidan, säger Kjell Thomson.

Han rapporterar också om en enorm tillströmning av nyårsfirare till fjällen.

- Jag har jobbat mycket häruppe i Sälenfjällen under åren. Men jag har nog aldrig sett så mycket folk som det är nu, i alla fall inte kring nyår, möjligen någon påskhelg, säger Kjell Thomson.

I dagar som dessa gör Sälenfjällen skäl för epitet "Dalarnas största stad".

Slutligen vill Thomson och hans kollegor mana nyårsfirarna i fjällen, och även på andra ställen, att ta det lugnt, både i festandet och i trafiken, så att det inte inträffar några onödiga tragedier.

Det ser ut att bli ett smällkallt årsskifte och kylan innebär en extra risk för tunnklädda nyårsfirare.

- Var rädda om er själva och varandra!

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons