Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se över finansieringen av våra pensioner

Annons

Svar till Kurt Kvarnström:

Kvarnströms uppgifter om höginkomsttagarnas bidrag till pensionssystemet är inte helt korrekta.

Arbetsgivaravgiften till pensionssystemet är visserligen 10,21 procent av förvärvsinkomsten, men avgiften för den inkomstdel som överstiger den pensionsgrundande inkomsten, 7,5 inkomstbasbelopp, tillförs inte pensionssystemet utan betraktas som skatt.

Rimligtvis borde hela arbetsgivaravgiften tillföras pensionssystemet eller också skulle arbetsgivaravgiften till systemet sänkas till att motsvara dess bidrag till systemet, från 10,21 till cirka 9,2 procent. Den som tjänar över "taket" bidrar således inte mera än andra löntagare till pensionerna. Men dagens pensionärer bidrar till pensionsrätten för morgondagens.

Den avgift, den allmänna pensionsavgiften, som löntagarna själva förutsätts betala, betalas nämligen av alla skattebetalare. Den avgiften är officiellt sju procent av förvärvsinkomsten. Men under flera år har löntagarna fått skattereduktion med en växande andel av beloppet för pensionsavgiften, för inkomståret 2006 med hela avgiftsbeloppet.

Om inkomstavdrag hade tillämpats för löntagarnas avgifter i stället för skattereduktion hade skattesatserna i inkomstskatteskalan kunnat sänkas med cirka tio procent.

För ensamstående låginkomstpensionär (7217 kronor) skulle månadsinkomsten ha varit cirka 150 kronor större, för en pensionär med maximal tilläggspension (16001) cirka 450 kronor större.

Det är dags att se över finansieringen av det nya pensionssystemet. Mera "raka rör" om vi får be!

KARL-OLOV HEDLER, PENSIONSSAKKUNNIG

Mer läsning

Annons