Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Scouterna: Granska ledares bakgrund

Annons

Scoutledare, fotbollstränare och andra barn- och ungdomsledare bör kontrolleras i brottsregistret.

Barnen måste skyddas mot de pedofiler som söker sig till ungdomsorganisationer, anser Scouternas generalsekreterare.

Samtidigt som det stora scoutlägret Jiingijamborii och fotbollsturnering Gothia Cup pågår lägger Scoutföreträdare fram förslaget att låta registerkontrollera barn- och ungdomsledare.

Alla ideella barn- och ungdomsledare är samhällets hjältar. Men en liten andel av dessa ledare har sökt sig till ungdomsorganisationer för att utöva makt eller få utlopp för sexuella avvikelser, skriver Scouternas generalsekreterare Johan Strid och Carin Grundberg-Sandell, projektledare inom Scouterna, i en debattartikel i Dagens Nyheter.

De nämner ett aktuellt åtal mot en scoutledare som misstänks för sexuellt ofredande och sexuellt övergrepp mot barn. Den misstänkte dömdes för ett tiotal år sedan för sexövergrepp mot barn. "Om den ideella sektorn haft tillgång till rutinen att kontrollera mot belastningsregistret hade han aldrig fått bli scoutledare", skriver debattörerna.

Kontroll av brottsregistret gäller redan för dem som ska arbeta inom barnomsorg och skola. Johan Strid och Carin Grundberg-Sandell anser att regeringen bör utreda om inte lagen ska utvidgas till att gälla även för ideellt engagerade barn- och ungdomsledare. Kontrollen bör dock utformas så att den inte avskräcker dem som med goda avsikter vill bli ledare, skriver Scoutföreträdarna.

Tidigare har Barnombudsmannen (BO) fört fram samma förslag.

TT

Mer läsning

Annons