Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Scouter lever Robinsonliv på Lissön

Annons

Sedan i onsdags har tolv scouter levt Robinsonliv på Lissön i Västerdalälven mellan Uppsälje och Skamhed. Idén är hämtad från dokusåpan med samma namn men med den stora skillnaden att här röstas ingen hem.

- Det är sjätte året som vi anordnar den här Robinson-tävlingen, berättar scoutledaren Jimmy Åhl som varit med under alla år och som är initiativtagare till tävlingen som går under namnet Expedition scout.

Under onsdagsförmiddagen forslades de tolv deltagarna till ön där de under ledning av tre ledare fick börja med att bygga sitt boende. Två pressenningar fanns att tillgå, i övrigt fick de nöja sig med vad naturen kunde erbjuda. Redan första natten sattes boningen på hårda prov då det regnade konstant.

- Det blev stora pölar i vindskyddet och vi blev helt dyngsura, berättar Emma Lindberg från Vansbro.

- Två av deltagarna gav också upp redan nästa morgon och lämnade lägret.

Den största skillnaden mot tv-versionen av Robinson är att ingen röstas hem. Istället gäller det att ta sig till final genom att göra bra ifrån sig under de tävlingar som gäller för att kvalificera sig till finalen. Även pristävlingar finns där extravaganser står på spel.

- Pristävlingen den första kvällen gällde en dejt mellan en kille och en tjej där de som vann fick sitta på stranden med en massa godsaker att äta, omgivna av brinnande marschaller, berättar en av killarna med avundsjuk blick.

Även en grillfest har stått på spel då alla delats upp i två lag som sedan tävlade mot varandra om att få delta i festen. Övrig tid ägnar de mest åt att bada när solen tittar fram och det gäller också att hålla vedförrådet fyllt.

För att inte behöva svälta har deltagarna tillgång till ris, nudlar, pasta och tonfisk men det är också allt.

- Vi har inte ens kryddor så maten smakar ingenting, säger en och får medhåll av de övriga.

När tidningen besökte lägret hade Mikael Hansson från Vansbro redan kvalificerat sig till finalen genom att besegra sin motståndare, Anton Haraldsson från Örebro i en hård duell.

I dag avgörs det hela och segraren vinner, utöver äran, också en träff med valfri deltagare från tv-versionen.

Mer läsning

Annons