Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Scouter i massor vill bli fler

Annons

Hon och många med henne hoppades att den negativa trenden skulle brytas.

-Vi hoppas på en ökning igen. Vi har konsulenter som hjälper oss.

Kina menade att det inte är specifikt för scoutingen att intresset sviktar bland ungdomen. Det är samma trend i alla frivilligorganisationer. Orsaken är färre barn och större utbud, menade Kina.

-Men vi har inte gett upp hoppet. Allting går ju i vågor.

Kina Norström hoppades på ett uppsving framöver. Inte minst i tider då svensk scouting om några år firar seklet jämnt.

På lördagen rådde full aktivitet både här och där i Stiftsgården. Några ägnade sig åt assistentkurs, andra åt till exempel sjukvård, webbdesign, ledarskap, luffar-slöjd, knivtillverkning och rep och knop under ledning av Patrik Zetterström.

Rättviksbördiga Kristina Jungermann arbetade med vikinga-smycken. Hon berättade att hon inledde sin scoutkarriär i Rättviks miniscouter för 33 år sedan. Nu var hon ledare för ett seniorlag i Säter.

-Det är härligt att jobba med ungdomar.

Dalarnas distriktsordförande sedan fem år, Åsa Björklund, Rättvik, tillhör den trogna skaran scoutledare. Hon tvivlade inte en sekund på scoutingens betydelse.

-Vårt scoutprogram är rätt i tiden. Det är jag säker på.

Hon menade att dagens ungdomar någonstans behöver känna sig trygga. Att få utvecklas i egen takt, att lära att ta ansvar och samtidigt inte vara rädda för utmaningar.

Dessutom är scoutrörelsens uppgifter att arbeta med unga människors inflytande. De unga ska få möjlighet att ta plats i styrelser och nämnder.

-Ungdomar är viktiga. De ska känna stöd och att någon lyssnar på dem, sade Åsa.

Så talar en sann scoutledare.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons