Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Schweiz utreder misstänkta Jas-mutor

Annons

Åklagare från Schweiz deltar sedan en tid i utredningen av misstänkta mutor i samband med försäljning och uthyrning av stridsflygplanet Jas 39 Gripen.

Därmed granskar nu fem länder affärerna.

En schweizisk representant deltog på torsdagen i ett åklagarmöte i Haag där frågan om Jas 39 Gripen-mutor diskuterades, berättar Solveig Wollstad, Sveriges nationella medlem i Eurojust, som fungerar som samordningsorgan för brottsbekämpning inom EU.

Hon tillägger att det för svensk del framkom en del nya uppslag tack vare informationen från de andra länderna och att ytterligare kontakter inom Eurojust planeras.

På mötet fanns bland annat överåklagare Christer van der Kwast, chef för Riksenheten mot korruption, samt åklagare och utredare från Storbritannien, Tjeckien, Schweiz och Österrike.

TT sökte förgäves van der Kwast för en kommentar på torsdagskvällen.

Jas 39 Gripen säljs av Linköpingsbaserade Gripen International. Bolaget ägs gemensamt av brittiska BAE Systems och den svenska försvarskoncernen Saab.

Enligt Owe Wagermark, Gripen Internationals informationsdirektör, samarbetar företaget fullt ut med myndigheterna.

Han tillägger att ingen på Gripen International delgivits misstanke om något brott.

Misstankarna rör att mutor har utbetalats i samband med att företaget sålt respektive hyrt ut stridsflygplan till Sydafrika, Tjeckien.

Varför schweiziska utredare har börjat titta på frågan säger sig Wagermark inte känna till.

TT

Mer läsning

Annons